Je wilt je woning verkopen, maar wat zijn je verantwoordelijkheden?

Je hebt een nieuwe baan gekregen en je moet verhuizen! Tijd dus om je woning in de verkoop te zetten. Hierbij moeten natuurlijk wel een aantal zaken duidelijk zijn. Wat is mijn huis waard en wat is de beste vraagprijs? Heb ik een makelaar nodig of doe ik het zelf? En welke aansprakelijkheden heb ik? Om dit duidelijk te maken, hebben we een aantal punten voor je op een rijtje gezet als checklist om rekening mee te houden bij de verkoop van je huis.

Benadruk de sterke punten van je woning
Dit klinkt best logisch, maar toch doen de meeste verkopers dit niet voldoende. In veel gevallen een gemiste kans! De kracht bij het verkopen van een woning ligt juist bij het extra benadrukken van de voordelen van jouw woning.

Ga een bij jezelf na waarom jij gekozen hebt voor deze woning. Welke pluspunten had deze woning? Was het de ligging, de woonwijk, de ruimte in het huis, de sfeer van de woning of de tuin?

TIP: Laat je sterke punten niet alleen terugkomen in de aanbiedingstekst. Maar ook in de foto’s en eventuele video van de woning!

Aantrekkelijke foto’s en verkoopstyling
Het laten maken van professionele foto’s van je woning kan het verschil maken tussen wel of geen bezichtigingen. Dus tussen wel of geen verkoop van je woning. Denk hierbij niet alleen aan foto’s, maar ook aan meer verkoopstyling. “Wat is verkoopstyling dan precies?” zie ik je denken. Een concept dat in Nederland nog weinig is toegepast, terwijl de invloed van verkoopstyling groot kan zijn bij de verkoop van je woning.

Een verkoopstylist(e) zorgt ervoor dat jouw woning helemaal klaar gemaakt wordt voor de verkoop. Hierbij geeft zij of hij tips en adviezen over de inrichting, accessoires en zorgt hij of zij voor voldoende ruimte en rust.

Door deze twee punten gecombineerd wordt jouw woning al op een hele goede manier gepresenteerd, waardoor er belangstelling zal ontstaan.

Biedt de koper zekerheid en vertrouwen
De woningmarkt is op dit moment zeker niet slecht als je terugkijkt waar we vandaan zijn gekomen de afgelopen jaren. Maar het blijft nu nog steeds belangrijk dat je de koper een stukje vertrouwen en zekerheid biedt. Denk hierbij aan een zogenaamde ‘No risk clausule’ waarbij de koop ontbonden kan worden wanneer de koper zijn eigen huis niet verkocht krijgt binnen een bepaalde periode.

Een andere optie kan woningruil zijn, je koopt de woningen van elkaar om erin te wonen of om door te verkopen. Je kan ook aan een overbruggingsgarantie doen. Hierbij geef je de koper over een afgesproken periode de garantie dat deze niet met dubbele lasten komt te zitten.

Vraagprijs
In de meeste gevallen denken/vinden woningeigenaren dat hun woning meer waard is dan wat werd geadviseerd door de makelaar. Begrijpelijk, want iedereen wilt wel een zo hoog mogelijke prijs voor zijn woning krijgen. Maar dit is gelijk de nummer 1 reden waarom woningen niet verkocht worden.
In de praktijk is te zien dat beginnen met een te hoge, niet realistische vraagprijs, woningen onderaan de streep voor minder worden verkocht als dat de verkoper gewoon was begonnen met een lagere, maar meer realistische vraagprijs.

Verkoop Aansprakelijkheden
Wie een bestaand huis koopt, koopt de woning in de staat waarin die zich op dat moment bevindt. Dat wil zeggen: inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Het is daarom van belang om de bouwkundige staat van de woning goed te kennen: de koper heeft een onderzoek plicht.

De verkoper heeft een mededelingsplicht, dat wil zeggen dat hij verplicht is om alle gebreken mee te delen aan de (aspirant) koper.

Vanaf de eigendomsoverdracht komen eventuele gebreken aan de woning voor rekening van de koper. Afhankelijk van de omstandigheden zijn er twee uitzonderingen waarin de verkoper toch aansprakelijk kan zijn:

  • Bij een ernstig gebrek.
  • Bij een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet heeft gemeld.

Ernstig gebrek
Een gebrek is ernstig wanneer het normaal gebruik van het huis in de weg staat. De koper mag op grond van de koopovereenkomst verwachten dat de woning de eigenschappen heeft die nodig zijn voor normaal gebruik ervan (of voor bijzonder gebruik, dat in de koopovereenkomst expliciet afgesproken is).

De verkoper is bij een ernstig gebrek aansprakelijk, als het gebrek al voor de overdracht aanwezig was. Dit geldt ook als de verkoper niet van het gebrek op de hoogte was.

Niet gemeld gebrek

Bij een gebrek dat normaal gebruik van de woning niet in de weg staat, is de verkoper alleen aansprakelijk als het gebrek er al was voor de overdracht, en als de verkoper wist van het bestaan ervan, maar niets heeft gezegd.

In het laatste geval is de mededelingsplicht geschonden.

Basis Aankoop Keuring

Om zelf sterker in de onderhandelingen te zitten bij de verkoop van je woning en kopers achteraf geen ongewenste gebreken te laten vinden hebben wij iets voor je.

De Basis Aankoop Keuring is een bouwtechnische keuring waarmee je de algehele staat van je woning komt te weten met al de mogelijke gebreken, die je dan nog kan repareren om de waarde van je woning te laten stijgen.

Dit zorgt ervoor dat je geen onverwachte kosten krijgt en je er beter uitkomt dan wanneer je geen bouwtechnische keuring hebt uitgevoerd.

OVER ONS

Basis Aankoop Keuring laat de klant zorgeloos genieten van de woning door professionele inzichten. Dit doen we met een betaalbare prijs en een gemakkelijke service. Wij bedienen je binnen 1 werkdag met een bouwkundige keuring uitgevoerd door een onafhankelijke bouwtechnisch inspecteur die de woning voor je inspecteert, je ter plaatse adviseert en binnen drie dagen een rapport over de inspectie toestuurt.

CONTACT

BASIS AANKOOP KEURING

Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam
Phone : +31 10 808 12 11
Email : info@basisaankoopkeuring.nl